GULT ÄR INTE FULT

Kretsens medlemmar samlades för en träff onsdagen den 16 maj. Tema för kvällen var ”GULT ÄR INTE FULT”.
Irene Näsholm hade sammanställt bilder från Inger Vestin, Ulla Häggquist och Irenes egna bilder i ett PowerPoint bildspel. Bitte Nilsson och Gun-Britt Moberg hade tagit med sina bilder på USB. 

En hel kavalkad med underbara gula blommor samt Hostor (Funkia) med gulrandiga blad. Karin och Lars-Åke Bergström visade sina bilder från sin Facebooksida.
Alla var överens om att gult är inte fult och de tidiga gula vårblommorna ger en känsla av sol och en längtan till sommaren efter en tung snöig vinter.

Att räkna upp alla växter som visades är inte möjligt men det blev mycket prat om vilka växter som sprider sig hejdlöst och som man bör vara försiktig med att plantera. Många växter var det som lockar till inköp genom att de drar till sig fjärilar, bin och humlor.
Kvällen avslutades med fika och en påminnelse om sommarens resor som man måste vara snabb att anmäla sig till.

En fantastiskt trevlig och lärorik träff.

Bitte Nilsson

TRÄDGÅRDENS FAVORITER

 Onsdagen 18 april träffades medlemmar i STA Ångermanland. Ordförande Ulla Häggquist hälsade alla välkomna och aktiviteten kunde börja.
Temat för träffen var ”Trädgårdens Favoriter”.
Flera av medlemmarna hade tagit med sig USB-minnen och visade bilder och berättade kort om sina favoriter.
Inger Vestin var först ut. Hon visade härliga bilder på pioner, auriklar, primula och mycket mera.
Sedan var det min tur. Jag visade bilder på mina favoriter som är dagliljor och pioner samt några liljor och eftersom jag inte är så förtjust i färg så visade jag även bild på en rabatt med Hosta och dagliljor, det vill säga en grön rabatt.
Efter detta var det dags för Gun-Britt Moberg att visa sina favoriter. Den första växten var en vacker blå färgväppling (Baptista australis), den följdes av många vackra Irisar.
Irene Näsholms absoluta favorit var ett fång av kungsängsliljor (Fritillaria meleagris) som hon planterat runt ett äppelträd samt en stor rugge av Gillenia trifoliata Trebladspira vid husväggen.
Ulla Häggquist bjöd på bilder av den vackra körsbärsbenveden Euonymes planipes, hennes älskade blåsippor samt Meconopsis punicea med sina röda hängande blommor. Vi fick även njuta av Evert Nilssons ”Snövit” som är en dubbel storklocka Campanula persicifolia.
Sist ut att visa sina favoriter var Karin och Lars-Åke Bergström. Deras favoriter är alla djur som gör nytta i trädgården. Karin förtrollade oss med bilder och berättelser på allt från larver, nyckelpigor och humlor till räv, ödlor och fåglar.

Under kvällen fick vi även en hälsning från vår 93 årige hedersmedlem Eiliff Clifford Smith.
Kretsen bjöd på fika och Ulla påminde om att vår krets är arrangör av STA Riksmöte 2019. Det passar perfekt eftersom vi som krets fyller 20 år då.

En mycket trevlig och inspirerande kväll

Bitte Nilsson

TRÄDGÅRDSÅRET 2017

Året började den 21 januari med ett bildföredrag ”Barr och ljung” av Bosse Strandgren från Täfteå. Bosse berättade och visade bilder från sin och Margarethas trädgård. Den består av många olika sorters barr-och ljungväxter och naturligtvis även perenner. En del barrträd är bara decimetern höga medan andra är höjdare och alla med sitt unika utseende.

I slutet av februari hade vi årsmöte med sedvanliga årsmöteshandlingar. Inga nyval gjordes eftersom den sittande styrelsen gick till omval. Bitte Nilsson berättade och visade bilder på Dagliljor och pioner samt tog emot beställning av pioner. Mötet avslutades i vanlig ordning med fika och lotteridragning.

Den 20 mars var det dags för gemensam beställning av dagliljor. Bitte Nilsson visade bilder på det som kunde beställas och berättade om plantering och annat som berörde ämnet. Kretsen bjöd på fika medan lottdragningen gjordes.

I mitten av april fick kretsen besök av Monica Söderström BillaBlom. Hon berättade om ”Att anlägga en trädgård”. Hon visade bilder och berättade om allt från jord till plantering och vad man bör tänka på för att nå så bra resultat som möjligt.
April avslutades med ett besök hos BillaBlom, där Monica lämnade 10 % på de inköp som gjordes under kvällen.

Maj inleddes med en smideskurs hos Mattias Baudin i Lögdeå. Deltagarna fick göra blomstöd och skulpturer av gammalt järnskrot. Några av deltagarna hade deltagit i en liknande kurs ett år tidigare men då intresset för detta var stort så anordnades därför en kurs även detta år.

Den 27 maj var det dags för den årliga trädgårdsmässan på torget i Örnsköldsvik som arrangeras av Sesam. Fem av Ö-viks trädgårdsföreningar deltog bland alla övriga trädgårdsrelaterade företag. Mässan är ett bra tillfälle för kretsen att nå ut till allmänheten med sitt program samt information om vad STA står för. Vid kretsbordet delade man ut flygblad med adresser till de medlemmar som skulle ha öppen trädgård den 6 juni.

Trädgårdsamatörernas Dag gick som vanligt av stapeln den 6 juni. Kretsen inbjöd allmänheten till besök i några av medlemmarnas trädgårdar. Besökarna visades runt och fick information om STA samt vad som anordnas i kretsen.

9 - 11 juni var det dags för STAs Riksmöte i Kalmar. Från kretsstyrelsen deltog Gun-Britt och Anders Moberg. Eftersom Ångermanlandskretsen står som värd för Riksmötet 2019, var det extra spännande att se hur årets möte var arrangerat.

I slutet av juni gjordes ett besök hos Kerstin och Gunnar MosjöBuss i Mosjö, Skorped.
Trädgården ligger ca 5 mil utanför stadskärnan. Genom alla resor som paret gjort så finns ett stort antal träd av det lite ovanliga slaget, vilket naturligtvis lockade många besökare.
 
7 - 9 juli var det de norra kretsarnas gemensamma Sommarmöte. Årets möte var förlagt till Wasa i Finland.

I mitten av juli besöktes Carina och Staffan Holmströms trädgård i Ravesta. En trädgård med en mångfald av perenner, buskar och träd.

Juli avslutades med en sommarresa till Bispgården och Hammarstrand.  Första anhalten var fikapaus vid Döda Fallet. Resan fortsatte sedan till Larz Danielsson, där det shoppades glatt bland alla rariteter. Ett kort besök gjordes även i hans trädgård. Magarna mättades på hotellet och sedan bar det av till Inger Holmbergh. På grund av ett vägbygge hade stora delar av hennes trädgård ödelagts och hon hade fått anlägga vissa partier på nytt. Snyggt blev det. Resans sista mål var till Bispgårdens Handelsträdgård som dagen till ära hade rea på det mesta i trädgårdsväg.

Sambeställning av lökar och knölar från Eurobulb gjordes 10 augusti genom att var och en som ville beställa, skickade sin lista till Kristin Ögren som sedan sammanställde och skickade in ordern.

Vid det årliga regionmötet 23 september träffades de norra kretsarna Mittnorden, Ångermanland och Övre Norrland i Hörnett. Ett av inslagen var, att på riksstyrelsens inrådan, välja ut de norra kretsarnas redaktionsråd som ska vara ett stöd för redaktionen. Bitte Nilsson tillfrågades och tackade ja. Några frågor rörde det kommande Ombuds Mötet.

En återblick från trädgårdsåret bjöds deltagarna på den 3 oktober. Irene Näsholm hade dokumenterat bilder från årets träffar i en PowerPoint presentation som visades. Det gav många minnesbilder. Ulla Häggquist gav information om det kommande riksmötet samt berättade om tillsättandet av redaktionsrådet.
Denna aktivitet var den sista som anordnades i PRO-lokalen i Hörnett, Domsjö.  

Året avslutades med Julträff i Sörtjärn 21 november.


Bitte Nilsson